National och Dobro

John Dopyera och musikern George Beauchamp bildade tillsammans National String Instrument Corporation, under tidigt 1920-tal för att tillverka de första resonatorgitarrerna. Beauchamp hade funnit ett behov av en gitarr som kunde höras jämte olika blås och orkesterinstrument. Beauchamp hade sett några instrument med inbyggd megafonliknande förstärkning och bad Dopyera att bygga en till honom, tyvärr blev det ett misslyckande som inte lät särskilt bra. Experimenten fortsatte med konlika aluminium resonatorer och till slut kom Dopyera fram till att det lät bäst om man använde sig av tre mindre resonatorer i förhållande till en stor. När företaget växte sig större ledde det till en del konflikter bland annat mellan Beauchamp och Dopyera. Detta ledde till att John Dopyera lämnade National och bildade Dobro Manufacturing Company med sina bröder 1928. 

Namnet Dobro är en sammanslagning av Dopyera och Brothers. Ordet betyder också godhet på deras ursprungsspråk slovakiska. De tog fram en konkurrerande inverterad resonator som fungerade ensam, i förhållande till de tre som National använde sig av. Denna ensamma resonator lät både högre vilket var målet och var dessutom billigare att producera. Dobro hade inte råd med metallkropparna och konstruerade sina gitarrer i trä med endast resonatorn i metall, medan National fortsatte med att tillverka hela gitarrerna av metall. Konflikterna mellan de två företagen fortsatte under början av 30-talet tills Dopyera bröderna kunde ta kontrollen och sammanfoga företagen 1934 till the National-Dobro Corporation. Idag äger Gibson företaget.  

På Dire Straits albumet Brothers in arms omslag återfinns gitarristen Mark Knopflers National style O gitarr från 1937. Kroppen på dessa metallinstrument var ofta gjord av mässing och halsen i mahogny. Booker ”Bukka” White var också en gitarrist och en sångare som spelade frekvent på en National som han kallade för ”Hard Rock”. Som många kända bluesgitarrer, såsom Albert Kings Lucy eller B.B Kings Lucille har den en egen sång som heter just Booker’s Guitar gjord av en av dagens trovärdigaste bluesmusiker Eric Bibb. En annan modern bluesmusiker som spelar på resonator gitarrer, dock ofta elförstärkta och av andra märken är Harry Manx. Manx är en kanadensisk musiker som har bott i Indien och som kombinerar blues med ragas.