Martin D-18 och D-28

CF Martin & Co, var, är och förblir ett familjeägt företag från Pennsylvania, grundat av den tyska immigranten Christian Friedrich (senare Frederick). Martin har i nästan tvåhundra år varit en av de mest välkända tillverkarna av akustiska gitarrer. Efter en hel del konflikter och rättegångar mot fiolmakare i sitt hemland flyttade Christian Friedrich Martin till Amerika och öppnade en gitarrbutik på Hudson Street i New York år 1833, först senare skulle flytten till Pennsylvania äga rum. Christian Friedrich Martin hade lärt sig hos en av de mest välrenommerade gitarrmakarna från Wien och det tog ett tag tills han hittade sin egen stil. Flera generationer av gitarrbyggare senare var filosofin så gott som jämt att det handlade om kvalitet och inte kvantitet, de använde ofta Rosewood och Mahogny som material och koncentrerade sig mindre på fina ornament eller ett fint binderi. Såklart var gitarrerna därför dyrare, men även de billigaste Martin gitarrerna höll en väldigt hög standard när det gällde ton och träkvalitet. 

Martin introducerade sin första dreadnought gitarr någonsin 1916 dock ej under eget namn. DE skilde sig också markant från dagens moderna motsvarigheter. De kallades dreadnought efter en typ av stridskepp från första världskriget. Martin fortsatte senare att producera sina egna dreadnoughts 1931 kom D1 (som senare skull bli D-18) och D-2 (som senare skulle bli D-28). På den tiden var det förhållandevis stora instrument, som inte var helt vanligt då, men som erbjöd andra tonala alternativ. Med sin Rosewood kropp, sitt granlock, mahogny hals och ebenholtsgreppbräda, blev den särskilt populär bland country gitarrister. 

Kända Martin gitarrister idag, är såklart Eric Clapton, som använde en Martin 000-42 och en 000-28 på sin akustiska konsert MTV unplugged 1992, men också Johnny Cash, med sin svarta D-35. Den som är mest känslomässigt sammankopplad med en Martin kan nog ändå vara Willie Nelson med sin Martin N-20 som kallas för ”Trigger”. Gitarren är namngiven efter en skådespelare i amerikanska westernfilmer vid namn Roy Roger häst Trigger. En känd Martin D-18 är den från 1959 som Curt Cobain spelade på Nirvanas MTV unplugged 1994.