Guild D-40

1945 öppnar Alfred Dronge en musikbutik som heter Sagman & Dronge med sin partner Barney Sagman i New York City. Dronge köper senare ut sin partner och byter företagets namn till Alfred Dronge Music. 1952 startar han tillsammans med George Mann Guild Guitar Company och 1953 tillverkas och säljs den första gitarren. I början tillverkar företaget mest gitarrer synonyma med jazz, men de går snart vidare till flattops och gitarrer som plockas upp av blueseliten i form av Muddy, Buddy och Bonnie. 

1969 öppnar en viss Richie Havens Woodstock festivalen spelandes på en Guild D-40. Havens blev ombedd att öppna festivalen, då de som egentligen skulle göra det satt fast i de evighetslånga köerna på väg till festivalen. Richie ska ha spelat i tre timmar och trollbundit en redan trollbunden men otålig publik, med sina alternativa stämningar och rytmiska gitarrspel, ofta användande även tummen för att trycka ner strängarna. 

En modern artist som har används sig av en Guild Thunderbird precis som Muddy gjorde är Dan Auerbach från The Black Keys och hans exemplar från 1964.