Gibson Flying V

Tillsammans med ES-335an och Explorern började Gibson Flying V sin tillverkning 1958. Gibson ville vara ledande och ses som en innovatör i branschen därav den futuristiska designen. Innan produktionen började hade V mahogny kropp, men när de började komma ut på marknaden hade detta ändrats till det lättare och ljusare materialet Limba trä, mer känt som Korina. Tyvärr gick inte försäljningen av modellen vidare bra då den kanske var lite före sin tid, mestadels blev det bara ett inköpt instrument från musikaffärerna, för dra till sig uppmärksamhet som fönsterexemplar, Detta ledde till att modellen fasades ut ur produktionen. Det var inte förrän på 60-talet som den återupptogs, då med vissa förändringar, det var bland annat nickel istället för guld, humbuckers istället för PAFs och ett Tune -O-matic stall. 

En av de som ändå fastnade för V gitarren var blueskungen Albert King, Albert King var vänsterhänt och brukade spela gitarrer för högerhänta, men spelade dem upp och ner (en annan som gör detta idag är förstås Eric Gales). Parallellerna till B.B King är annars många med Albert, som ibland till och med annonserades som B.B:s bror. 

Andra gitarrister som har spelat på Flying Vs är Hendrix, Schenker, Metallica, Bolan, Kravitz med flera. Nu också Joe Bonamassa som använde modellen under sin 3 Kings tour.