Fender Stratocaster

Fender Stratan eller Stratocasterns historia började 1954 när Leo Fender, Freddie Tavares och George Fullerton designade den första elgitarren med en dubbel cutaway. Den första fendern som producerades hade en kropp gjord i ask och en lönnhals såväl som lönngreppbräda. Den kom med en tvåfärgad sunburst finish. Över åren som följde gjordes en rad förändringar, materialet ändrades från ask till al och lönnbrädan ändrades till rosewood. Vikten reducerades också för att de inte skulle vara så tunga som de initialt var. En av de mest kända om inte den mest kända fender gitarristen var James Marshall Hendrix, eller Jimi som han fick rådet av sin manager att korta ner det till. En av hans mer ikoniska strator var den i Olympic white från 1968. Hendrix spelade den amerikanska nationalsången på denna gitarr, på den mycket omtalade Woodstock festivalen 1969.

Andra kända gitarrister som har valt att använda sig av Fender Strator under hela eller delar av sin karriär är Hank B. Marvin, Buddy Guy, Eric Clapton, Jeff Beck, Ritchie Blackmore, Yngwie Malmsteen, Stevie Ray Vaughan, Mark Knopfler och David Gilmour. Även Eddie Van Halen spelade på en strata i form av sin egendesignade Frankenstrat, ihopsatt av delar även om den skulle kunna benämnas som en hybridgitarr, då det inte enbart var fender delar. Andra kända Fender gitarrer är Claptons Blackie, Marvins Fiesta red, Gilmours Black strat, SRVs Number one, och Buddy Hollys Sunburst. 

Fender Stratocasters borgar även de för en originell spelstil oavsett om det är Yngwie och Blackmores scalloperade bluesiga eller klassiskt inspirerade licks, eller Eddies tremolo picking och tapping. En av de mest originella Fender gitarristerna måste ändå vara Jeff Beck, en omvänd Esquire, Telecaster och Les Paul spelare som konstant återuppfinner sig själv. Med sin Fender Stratocaster spelar han mer än andra med svajarmen, han utför små känslosamma vibrationer eller nyanser i melodislingorna, såväl som hårda technolika grooves. En annan av Becks mer originella tekniker är hur han spelar slide, nedanför sista bandet ovanför eller framför singlecoil mikrofonerna.