Senaste blogginläggen

Sök på bloggen

Blues i det lilla formatet

Publicerat: 2018-01-15 14:04:26
Kategorier: Musik i Butik

Dags för Musik i Butik igen!
Lördagen den 20 januari kl. 15.00 är det dags!
Efter nästan 10 år med Musik i Butik på lördagarna kl. 14.00 har vi bestämt oss för att ändra lite på konceptet i år. Fram tills nu har vi alltid bokat musiker en säsong i taget. Tyvärr har detta fått nackdelen att vi fått säga nej till många intressanta musiker som passerar Göteborg när de är på turné eller har annan konsert på gång i närheten av stan.
För att hålla lite öppet för sena bokningar har vi därför bestämt att vi istället har en bokad lördag i månaden och då istället ha fler uppträdanden var gång. Skulle vi dessutom få intressanta förslag från artister om att uppträda de övriga lördagarna har vi då möjlighet att med kort varsel lägga in ytterligare en lördagsspelning.
De fasta lördagarna kommer dessutom att alltid ha ett tema. Först ut är ”Blues i det lilla formater” den 20 januari. Övriga teman som är påtänkta är ”Singer-songwriters”, ”Jazzguitar”, ”Klassisk gitarr” & ”Resonatorgitarr”. Tanken är också att sammanföra musiker som kanske inte spelar med varandra i vanliga fall och förhoppningsvis få dem att göra kanske gör någonting oväntat tillsammans.

Först ut som sagt – Blues i det lilla formatet - lördagen den 20 januari kl. 15.00 -17.00. (observera tiden).
Arvid Nero
Nedanstånde artikel av Jennifer Last (Införd i GP) presenterar Arvid för er (och mig) som inte känner till honom så väl.
Bluesmusikern Arvid Nero har länge spelat i en rad konstellationer och musiken har funnits med sedan barnsben. Varje dag dånade BB King, Howlin' Wolf, Robert Johnson och Albert King ut hur högtalarna och kom att prägla Arvid Nero som artist. Trots olika bandprojekt har han alltid haft sitt eget vid sidan om. För några år sedan stod han mycket på gatan, sjöng och spelade gitarr på väl valda ställen, när han behövde pengar. Musiken han gör i dag är byggd för att spelas live eftersom det är så den har skapats.
– Jag kan inte sjunga på samma sätt varje gång, det är så min sång fungerar. I stunden brukar jag försöka gå min egen väg och se vad som passar just då. Det kan bli rätt, det kan bli fel. Det viktiga är att folk lyssnar för att de vill.
Han började spela när han var tolv år, men musiken har alltid funnits nära tillhands. Arvid Nero har i större delen av sitt liv brottats en del med stamning. För honom blev sången ett viktigt uttryck och enligt honom själv blev musiken lika mycket en nödvändighet som ett nöje.
– Jag fattade ganska snabbt att musiken och att sjunga hjälpte mot att jag stammade. I stället för att det var någonting som bara var kul, blev det också någonting som var skönt och förlösande.
Fridfullt på kyrkogården
Kreativiteten kommer när den kommer. Arvid Nero skapar gärna egna berättelser och allra helst på spårvagnen till och från jobbet. Turen mellan lägenheten i Backa och arbetsplatsen på Västra kyrkogården i Majorna tar lagom lång tid för att hitta ett spår han sedan kan spinna vidare på. Även kyrkogården kan ge inspiration och perspektiv.
– Det är svårt att säga hur det präglar en att jobba på en kyrkogård, men en låt på skivan är influerad av tyngden som kan finnas där. Men det är också fridfullt. Kanske den enda platsen i stan som tillåts vara det? Det räcker med att se en gravsten så kan man tänka mycket större. Man ser att vi inte är de enda som har varit här och får en direkt koppling till historien.
Cykling gav inspiration
Under det gångna året har Nero ägnat tid och själ åt att upptäcka Europa. Men inte med flyg, tåg eller bil. Han cyklade från Kiel till Barcelona. Med en trasig axel tvingades han ta tåget mellan Paris och Bordeaux, men totalt 150 mils cykelfärd under en månad var ändå tillräckligt för att inspirationen skulle flöda. Väl hemma i Göteborg igen fick han tillfälle att under tre dagar spela in i en studio vid Konstepidemin. Där producerades totalt nio låtar, varav tre släpptes i singelformat i våras. De resterande hamnar så småningom på ett album. För Arvid Nero handlar det inte så mycket om sammanhängande teman. Han menar på att det går att hitta gemensamma nämnare om man vill, men att det är upp till varje enskild lyssnare att avgöra.
– Jag har inget direkt behov av att det måste finnas röda trådar. Det är nog vanligt för artister att musiken hjälper till att få ur ens vemod, sin melankoli. För mig är det definitivt så, men jag vill inte att vemodet ska ta över. I allt det där mörka kan jag se ljuset. Jag hoppas att det inte är becksvart, utan att det finns en lekfullhet i det också.

https://www.facebook.com/search/top/?q=arvid+nero

Stefan Dafgård och Tommy Trumma
Stefan Dafgård känner vi från en mängd olika konstellationer som en mycket duktig både sångare och munspelare. Dominators, The Instigators, och Jims Combo för att nämna några av de band som förgyllt den svenska bluesscenen. 
I den här konstellationen tillsammans med Tommy Trumma spelar han också gitarr med den äran. Gjorde ett bejublat framträdande i butiken under förra året.
Råsvängig duo som spelar groovig blues & skön soul skulle man kunna säga. Inget du bör missa!

Mr Bo Carlsson & Kjell Jansson
De här två herrarna kräver väl ingen närmare presentation. Snarare kan man väl säga att de alltid har funnits på Gbgs bluesscen, ända sen Avenyen 18, Hagahuset, Nef, Renströmska … you name it!
Mr Bo Carlsson, sång och gitarr och Kjell Jansson, sjungande bas, möts i en duo som kan ta vägen lite vart som helst. Var inte rädda - groove och blå toner blir det garanterat. Musik med både själ, hjärta och kropp!
Gediget blueshantverk när det är som bäst och säkert med en och annan anekdot från förr.

Dela detta innehåll

Lägg till en kommentar

 (Med http://)